Skip to main content

Produktfrågor

Hur fungerar Nezeril?

Vid förkylning fylls blodkärlen i näsans slemhinnor och svullnaden som uppstår gör att du blir täppt i näsan. Nezeril lindrar dina andningsbesvär genom att dra ihop blodkärlen i näsan och minska svullnaden.

Varför är Nezeril och Nezeril Dexpantenol fria från konserveringsmedel?

Konserveringsmedel och andra tillsatser kan irritera näsans känsliga slemhinnor. Då kan det vara en fördel om läkemedel som skall användas i näsan är fri från konserveringsmedel som kan irritera näsans redan känsliga slemhinnor. Därför är Nezeril-produkter, både spray och näsdroppar, och Nezeril Dexpantenol fria från konserveringsmedel.

Nezeril för vuxna innehåller bara 0,5 mg verksamt ämne – hur kommer det sig?

Det verksamma ämnet i nässprayer är olika från tillverkare till tillverkare. Nivån av verksamt ämne i Nezeril är noga balanserad ur klinisk synvinkel med tanke på funktion. Snabb lindring med en medicin som inte innehåller något konserveringsmedel.

Hur lång är hållbarheten för Nezeril nässpray?

Hållbarheten är 3 år. Denna tid gäller även om man börjat använda produkten.

Varför kan man använda Nezeril i högst 10 dagar åt gången?

Det finns risk att man blir beroende av näsdroppar eller nässpray efter en längre tids användning. Det uppstår en svullnad i nässlemhinnan av själva läkemedlet. En vanlig förkylning brukar vara över inom mindre än tio dagar, fortsätter nästäppan längre kanske det är nåt annat som orsakar den? Mängden Nezeril i en flaska är också anpassat för att räcka till max 10 dagars behandling för att undvika överdosering. Om din eller ditt barns näsa är täppt längre än tio dagar bör du kanske gå till en läkare.

Kan man spara Nezeril spray och använda den vid nästa förkylning?

Ja, det kan man. Nezeril spray kan användas vid flera förkylningstillfällen fram till utgångsdatum som finns på förpackningen och på sprayflaskorna.

Nezeril girl
purple_men
Hur länge är ett öppnat kuvert med Nezeril endospipetter hållbara?

Pipetterna är hållbara i 3 månader efter att kuvertet öppnats. Skriv gärna datum på förpackningen, annars kan det vara svårt att komma ihåg när den öppnades.

Varför är det så liten mängd vätska i varje Nezeril endospipett?

Mängden är anpassad till hur mycket vätska som näsan kan ta emot utan att det rinner ut.

Varför är sprayflaskan bara fylld till hälften?

Det finns inget luftningshål i pumpen för att inga bakterier ska komma i kontakt med lösningen. Efterhand som vätska pumpas ut uppstår ett undertryck i flaskan och för att detta undertryck inte skall bli för lågt måste flaskan vara fylld till hälften.

Varför blir det lite kvar i Nezerilflaskan som inte går att använda?

Stigröret i flaskan når av tekniska skäl inte ända ner till botten vilket innebär att hela mängden lösning inte kan tas ur flaskan. Flaskan är dock överfylld så att den mängd lösning som kan tas ut är 7,5 ml . Denna mängd räcker till 10 dagars behandling och längre skall man inte behandla en förkylningsnästäppa.

Vilka produkter ska jag använda till mitt barn?

Mellan 2 år och 10 år kan du använda Nezeril 0,25 mg/ml – som finns både som näsdroppar och nässpray.

Från 10 år kan du använda Nezeril 0,5 mg/ml eller Nezeril Dexpantenol 0,5 mg/ml.

Var noga med att läsa om doseringen som skiljer sig beroende på hur gammalt ditt barn är.

 

Förkylning och nästäppa

Vad är en förkylning?

Förkylning är vårt vanligaste sjukdomstillstånd. Förkylning, som också kallas övre luftvägsinfektion, orsakas av virus och drabbar de övre luftvägarna, framförallt näsan och svalget. Läs mer här.

Vad kan orsaka nästäppa?

Förkylning, allergiska reaktioner, influensa, näspolyper, graviditet, tumörer och vissa läkemedel. Nezeril och Nezeril Dexpantenol är endast godkända för behandling av nästäppa vid förkylning. Kontakta läkare om du är osäker på vad din nästäppa beror på.

Varför är det viktigt med stora mängder vätska när man är förkyld?

Vid feber ersätter vätskan det vi förlorar i förhöjd kroppstemperatur. Vätskan hjälper dessutom till att lösa slemmet som bildas i luftvägarna och håller slemhinnorna fuktiga.

Vad kan man göra för att förebygga förkylning?

Det bästa är att försöka hålla det naturliga kroppsförsvaret i trim, genom bra sömn, fullgod kost och lagom, anpassad motion. Ett annat bra tips är att vara noga med handhygienen.

Vad är det för skillnad på förkylning och allergi?

Förkylning är en virusinfektion som sitter i luftvägarna och som normalt läker ut på 7-10 dagar. Allergi är en överkänslighet mot något ämne, t.ex. nötter eller pollen, som får immunförsvaret i kroppen att överreagera. Du ska inte behandla allergiska besvär med Nezeril. Rådfråga din läkare eller på apoteket om du är allergisk.

nezeril-1
2019-07-04_Agnes_4820 - Nezefri with background
Vad är det för skillnad på förkylning och influensa?

Förkylning är en allmän virusinfektion som sitter i luftvägarna, influensa är en mer allmän infektion som sätter sig i hela kroppen.

Influensa ger ofta hög feber muskel-och ledvärk. Influensa kommer i epidemier medan förkylning alltid finns i närmiljön.

När är man som mest smittsam?

Under perioden när du har som mest symtom smittar du som mest, vanligtvis 2-4:e dagen. Smittan kan även spridas innan du har fått några symtom.

Vad innebär kronisk nästäppa (Rinitis Medicamentosa)?

Känslan av nästäppa återkommer och du blir beroende av avsvällande näsdroppar eller nässpray för att få fri näsandning.

Hur behandlar man kronisk nästäppa?

Ta kontakt men en läkare som får ställa diagnos och föreslå behandling. Sluta använda nässpray eller näsdroppar under behandlingstiden.

Om du är osäker på varför du eller ditt barn är täppt i näsan ska du alltid rådfråga en läkare.