Skip to main content
Article Detail

Ta hand om ditt förkylda barn – 6 enkla råd

Attjo! Prosit! Snörvel. Är det dags igen? Förkylningen är den vanligaste sjukdomen vi har, ingen vet väl det så väl som du som har barn. Det finns tyvärr inget botemedel mot förkylning men med omtanke och vissa hjälpmedel kan du lindra besvären. Med en avsvällande nässpray eller näsdroppar som tex Nezeril kan du lindra nästäppan och göra det lättare för ditt barn att andas under dagen och vid insomningen.

Om ditt barn har feber kan du ge febernedsättande medel. Kontakta alltid läkare om du är osäker. Osäker på om ditt barn är förkyld? Läs mer om vad en förkylning är här.

Ta väl hand om ditt barn – omtanken är ibland den allra bästa medicinen.

Lindra ditt barns förkylning – 6 saker du kan göra!

1. Ge ditt barn mycket att dricka

Ge ditt barn mycket att dricka. Vid feber förlorar kroppen vätska som behöver ersättas. Vätskan hjälper dessutom till att lösa slemmet som bildas i luftvägarna och håller slemhinnorna fuktiga.

2. En god natts sömn

En god natt sömn kan göra underverk. Se till att ditt barn får ordentligt med vila och sömn. Det är viktigt för kroppens tillfrisknande. Försök få barnet att sova med huvudet högt för bättre att förhindra att svullnaden går över i bihålorna. Tänk på att små barn andas nästan bara genom näsan. Om ditt barn äter dåligt, inte vill ta bröstet eller sover dåligt kan det bero på att det är täppt i näsan. Prova att lätta upp nästäppan med en avsvällande nässpray eller näsdroppar som tex Nezeril. Vill du inte använda läkemedel är saltvattenlösning som tx. Physiomer Baby ett bra alternativ.

3. Underlätta ditt barns andning

När förkylningen är ett faktum kan du underlätta ditt barns andning med avsvällande näsdroppar eller spray som Nezeril. Du kan också prova nässköljning med saltvattenlösning, t ex Physiomer. Nässköljning är en enkel daglig rutin för att hjälpa till att rengöra näsan från främmande partiklar som t ex förkylningsvirus. Att skölja näsan i förebyggande syfte är särskilt bra i förkylningstider.

4. Gör ett ångbad

Gör ett ångbad och låt barnet andas i det – det återfuktar och hjälper näsans slemhinnor att återhämta sig och så känns det skönt.

5. Huskurer av olika slag

Små huskurer av olika slag kan ha en lindrande effekt.Varm dryck som te (t.ex. mynta) med honung är en klassiker som många barn gillar. Undvik mjölk som kan vara slembildande. Andra saker du kan prova är att blanda i citron eller ingefära beroende på vad ditt barn tycker om. Underskatta inte heller den ompysslande effekten.

6. Engångsnäsdukar

Använd mjuka engångsnäsdukar – det är mer hygieniskt och förhindrar smittspridning genom näsduken och så känns det behagligare mot ditt barns hud.

 

Product Listing

Nezeril ger snabb lindring vid nästäppa

 

Nezeril Dexpantenol 0,25 ml

Nezeril Dexpantenol 0,25 ml

Snabb lindring med effekt i upp till 12 timmar. Avsvällande nässpray vid förkylning. För barn 2-10 år.

Nezeril Drops 0,25 mg/ml

Nezeril 0,25mg/ml näsdroppar

Barn 2-10 år